Пропіленгліколь в косметиці

Пропіленгліколь в косметиці Це речовина повинна бути вам знайоме, якщо ви хоча б раз задавалися питанням, що позначають ці «Е-шки», що входять до складу більшості продуктів харчування. Добавка Е1520 – пропіленгліколь – елемент досить відомий. Речовина знайшло своє застосування в багатьох сферах. Так, пропіленгліколь можна знайти в складі практично будь-якої косметики. Без нього не обходиться ні один класний крем або засіб по догляду за волоссям . У статті розповімо, що насправді являє собою ця речовина.

Вплив пропіленгліколю на організм

Про якість цієї добавки сперечаються вже протягом декількох років. Одні фахівці стверджують, що пропіленгліколь – справжня отрута, поступово отруює організм, інші ж, навпаки, вважають, що ця речовина має невимовну користь здоров’ю. Експерименти на щурах підтверджують останню точку зору: тваринам протягом двох років у раціон додавали чистий пропіленгліколь, але на їх здоров’я це не відбилося. Проблеми виявлялися тільки при зловживанні речовиною.
Насправді причин, за якими пропіленгліколь вводять до складу багато косметики, досить. Тільки погляньте на позитивні властивості речовини:

  • Пропіленгліколь ефективно пом’якшує шкіру.
  • Після нанесення засобу на шкірі з’являється своєрідна плівка. Вона дозволяє утримувати вологу, а разом з нею і корисні активні речовини.
  • Вступаючи в реакцію з іншими речовинами, пропіленгліколь надає охолоджуючу дію.
  • Переживати, побачивши пропіленгліколь в складі того чи іншого крему не варто, оскільки це натуральний компонент, який не буде накопичуватися в організмі. Як і у випадку з піддослідними щурами, проблеми можуть з’явитися лише при великих дозах речовини, яких в косметиці немає і бути не може.

    Шкідливий пропіленгліколь?

    Причини сумніватися в пропіленгліколі також є. Після використання його (як, втім, і після використання будь-якої іншої речовини зі складу косметологічного кошти) можуть спостерігатися побічні ефекти. Самим неприємним і досить часто зустрічається наслідком вважається алергія на пропіленгліколь. У різних організмах вона може проявлятися по-різному, але завжди доставляє чимало дискомфорту.
    Пропіленгліколь в косметиці Шкідливим використання пропіленгліколю в косметиці вважається з ряду наступних причин:

  • Після застосування засобів з пропіленгліколем шкіра здається особливо м’якою. Цей ефект – результат витіснення корисних для здоров’я шкіри елементів.
  • Пропіленгліколь може негативно позначатися на роботі нирок і печива.
  • Речовина витісняє воду з шкіри.
  • Нічого критичного в пропіленгліколі немає, але і обійтися без нього можна цілком. Тому, застосовувати косметику з цією речовиною чи ні – суто обличчяста справа кожного.

    Пропіленгліколь в косметиці

    Пропіленгліколь в косметиці

    Ви замислювалися коли-небудь над питанням – що може бути загального у вашому улюбленому кремі для обличчя і автомобільному тосол? Виявляється, ці, здавалося б, абсолютно різні продукти, об’єднують речовини – гліколі. Гліколь, як багатофункціональне хімічна речовина, що використовується в різної продукції – серветки для немовлят, пінки для вмивання, засоби інтимної гігієни, шампуні та багато-багато іншого. При цьому гліколі успішно розкладають мікроорганізми, з цієї причини вони не кумулюються в навколишньому середовищі, і, мабуть, це єдиний їх плюс.

    Види гліколів

    Пропіленгліколь.

    Пропіленгліколем називається зволожувач, здатний вбирати вологу з навколишнього середовища в шкіру, і підсилювач абсорбції. Виявити пропіленгліколь можна в більшості косметичних засобів. Приміром, у твердого типу дезодорантів він допомагає зберігати форму, перешкоджаючи розшарування продукту. З наукової точки зору пропіленгліколь вважається безпечним інгредієнтом, що входять до складу косметичних засобів і медикаментів, але з 2000 року його заборонили застосовувати у виробництві кормів для тварин.

    Етиленгліколь.

    Ця речовина вважається не таким безпечним у використанні, на відміну від пропіленгліколю. Виробники активно додають його в дитячі миючі засоби – шампуні та пінки, тому здоров’я дитячої шкіри залишається під питанням. В миючих засобах, створених для дорослих, етиленгліколю міститься, як правило, менше. Але крім косметичної продукції виявити цей вид гліколів можна в антифризах, типографської фарби, чорнило та ін.

    Діетиленгліколь.

    Це речовина високотоксичне для всього живого, тому його не можна застосовувати в харчовій і фармацевтичній промисловості, проте в невеликій кількості вона міститься в полиэтиленгликоле.

    Поліетиленгліколь (PEG)

    Це речовина виробники включають в натуральні косметичні засоби, харчові продукти і медикаменти, що випускаються в рідкій формі (наприклад, сироп). У косметичній промисловості поліетиленгліколь, як і його побратим пропіленгліколь, вважається безпечним компонентом, якщо його концентрація не перевищує 20%.

    Пропіленгліколь – небезпека і шкода

    Пропіленгліколь в косметиці

    <

    Регулярне використання косметичних засобів з пропіленгліколем та іншими похідними гліколів, може обернутися найпоширенішою проблемою – подразненням шкіри або контактним дерматитом. Володіючи властивостями поліпшення абсорбції і зволожувача, пропіленгліколь руйнує клітинні мембрани і посилює чутливість шкіри, викликаючи алергію на косметику, екзему і вугровий висип.

    Згідно з останніми дослідженнями, похідні гліколю, зокрема пропіленгліколь, не можуть викликати онкологічних захворювань. Що стосується спостережень за тваринами, то самки різних особин, поглинаючи їжу, насичену етиленгліколем, виробляли хворе потомство з дефектами розвитку. Пропіленгліколь та інші види гліколів впливають на хімічні реакції живого організму, посилюючи кислотність, таким чином, видозмінюючи обмінні процеси.

    При використанні косметичних засобів з гликолями є ще один потенційний ризик – PEG містяться шкідливі домішки діоксану, оксиду етилену, важких металів (миш’як, свинець тощо), поліциклічних речовин. Якщо нанести засіб з вмістом PEG на пошкоджену поверхню шкіри – токсичність шкідливих домішок збільшується. Звичайно, добросовісні виробники очищають і пропіленгліколь, та PEG на стадії виробництва, але не завжди є гарантія, що очищення все-таки було проведено. Незважаючи на цей факт, як і раніше, гліколі активно застосовуються в натуральних косметичних і гігієнічних засобах, нерідко приховуючи істину за рослинними найменуваннями.

    Проте вищесказане не означає, що вся косметика з вмістом PEG, – токсична. Як правило, мова йде про незначних кількостях пропіленгліколю та поліетиленгліколю, що входять у цю продукцію. Можливо, ви довгий час доглядали за собою такою косметикою і, швидше за все, ніяких побічних ефектів вона не викликала, а отже хвилюватися не про що. Однак якщо ви бажаєте знизити токсичну навантаження на свій організм, намагайтеся не користуватися косметикою з гликолями, тим більше в даний час у продажу можна зустріти інші доступні альтернативні засоби.

    Чим замінити пропіленгліколь?

    Пропіленгліколь в косметиці

    Ну, по-перше, це відомий багатьом з нас гліцерин. Фахівці вважають, що він має вкрай високий рівень безпеки на відміну від гліколів. Гліцерин має властивості зволожувача і консерванту в косметичній індустрії.

    Крім гліцерину, альтернативою пропиленгликолю є гіалуронова і пирролидонкарбоновая кислоти.

    Рекомендуємо

    Високоякісна й ефективна косметика оптом Savonry.ru Оцініть силу впливу натуральних масел, рослинних екстрактів, цілющу силу мінералів і користь органічних інгредієнтів.

    Не рекомендуюНічого новогоТак собіЦікавоДуже корисно (Ще ніхто не голосував)
    Loading...

    Залишити відповідь